Evenementen

14 SEPTEMBER 2025

Kunst en ambachten

Op deze bijzondere dag staat het thema Kunst en oude ambachten centraal in het Jan Visser Museum. Kunst in de vorm van kunstsmeden, schilderen, textielkunst, houtbewerken boekbinden. Oude ambachten zoals de boer die het koren dorst met de dorsvlegel de mulder die het daarna maalt waarna de bakker er vloerbrood van bakt. In andere landen in Europa bakten ze hun brood ook op een soortgelijke manier als nu in het museum, kom gerust een kijkje nemen.

19 OKTOBER 2025

Brood en pannenkoeken bakken, met herfstwandelen o.l.v. IVN gids

De herfst wordt voelbaar, de bladeren knisperen onder je voeten, terwijl de frisse herfstwind je laat huiveren. Een herfstzonnetje schijnt door de kalende boomkruinen. Een mooie herfstwandeling met een enthousiaste IVN-gids in een prachtig natuurgebied. Dit is wat het Jan Visser Museum  biedt op 19 oktober. Na deze wandeling kunt u, tegen een kleine vergoeding bij ons gezellig een warme pannenkoek of een lekkere kop soep eten. De kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten, met het maken van een herfstversiering van kastanjes en eikels.

23 NOVEMBER 2025

Slachtdag: “Vlis van Vruuger”

Op zondag 24 november 2024 vindt de jaarlijkse ”slachtdag” plaats in het Jan Visser Museum. Traditioneel werd vroeger in de maand november het huisvarken geslacht nadat het eerst zorgvuldig was vetgemest. Dan ging de slager aan het werk. Het hele varken werd gebruikt. De slager maakte worst, bloedworst, balkenbrij en zult. Ook de ribbetjes ham en het spek werden geconserveerd. Voor mensen die bang zijn voor een eng bloedbad; de voorbereidingen worden elders volgens de huidige regels getroffen. Een pas geslacht varken komt op de uitbeentafel, waar de museum slager Ad Wilde deskundig commentaar levert en overheerlijke vleesproducten bereidt.

Uitbenen

U kunt proeven en kopen van de diverse soorten lekkernijen zoals balkenbrij, bloedworst en zult. Het vlees wordt ook verkocht, kom vroeg want op is op.

Proeven

Ook onze ambachtelijke bakkerij is tijdens deze dag in bedrijf. De geur van vers gebakken brood zal u tegemoet komen. Op deze themadag is de toegang tot het museum gratis, een mooie gelegenheid om onze uitgebreide collectie landbouwwerktuigen, en onze verzameling brandweervoertuigen te bezichtigen. De themadag begint om 12.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Het Jan Visser Museum is gelegen aan de Keizerin Marialaan 5 in Helmond