Jan Visser Museum
Actueel | Nieuws

Brandweer 

De georganiseerde brandbestrijding kent gelukkig al een lange geschiedenis. Voor de 15e eeuw werd gebruik gemaakt van lederen emmers die in die tijd vervangen werden door metalen exemplaren. De bekende Jan van der Heijden kwam in 1683 in beeld met een pomp waardoor een kleine waterstraal geproduceerd kon worden. De eerste zuig-pers handpomp kwam overigens pas in 1902.

Een zuig-pers handpomp naar ontwerp van Jan van der Heijden is ook te bezichtigen. Deze bluseenheid is door de Helmondse brandweer gebruikt.
Ford brandweer auto
Brandweerauto geschonken door Helmondse brandweer. Het is een Ford model V 8 uit 1936 hij is compleet gerenoveerd en wordt nog gebruikt voor demonstraties.


 

Brandweer spuit

Deze brandweerspuit werd door paarden getrokken. Het is een brandweerspuit met een motorpomp van de firma Adler (voor toen heel modern) we spreken van 1908. Het nog werkende exemplaar is geheel gerenoveerd, en wordt nog gebruikt voor demonstratie.

 

Allerlei blusapparatuur voor beginnende branden zijn er te zien, van handpoederblussers tot schuimblussers.Voor de ingewikkelde branden ziet U hogedruk straalpijpen, luchtschuimstraalpijpen en alle apparatuur daaromheen Ook apparatuur voor het bevrijden van personen uit bv. een gecrashte auto, of duikuitrusting voor het opsporen van drenkelingen.