Jan Visser Museum
Actueel | Nieuws

Stamppottendag 

Het Jan Vissermuseum organiseert op zondag 12 februari in het kader van hun themadagen voor de vijftiende maal stamppotdag. Er worden drie soorten stamppot bereidt, namelijk wortel, zuurkool en boerenkool naar keuze met spek verse worst gehaktballen of hachee. De themadagen zijn een mooie gelegenheid om de bezoeker op een ludieke wijze kennis te laten maken met gebruiken en gewoontes uit het verleden. Stamppot ofwel Petazzi, was naast de broodmaaltijd een belangrijk bestanddeel van de maaltijd op het Oost-Brabantse platte land.
stamppot 1
Hoofdingrediënt van alle soortenstamppot is de aardappel. Vaak werden aardappelen naar huidige maatstaven gerekend overmatig veel toegevoegd. Waarschijnlijk omdat de aardappel veel voorhanden was, maar ook omdat de kennis over gevarieerd eten domweg ontbrak.


12 Februari 2023

Praktisch alle soorten groenten werden in de verschillende soorten stamppot verwerkt. Witte kool, savooien kool en spruiten, zijn slechts een greep uit de mogelijkheden. Als het beschikbaar was maakten verschillende soorten gedroogd en gerookt spek, ham en worst de stamppot extra lekker. Niet ongebruikelijk was om de pan midden op tafel te zetten, en daar met de hele familie zonder gebruik van servies uit te eten (denk hierbij aan de aardappeleters van Vincent van Gogh). Tijdens het bezoek is er gelegenheid om tegen een kleine vergoeding van de stamppotten te proeven.
stampot2
Op deze themadag is de toegang tot het museum gratis, een mooie gelegenheid om ook onze uitgebreide collectie landbouwwerktuigen en onze verzameling brandweervoertuigen te bezichtigen. In ons gezellige bakhuis wordt traditiegetrouw brood gebakken wat ook te koop is.

 

De themadag begint om 12.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Het JanVisser Museum is gelegen aan de Keizerin Marialaan 5 in Helmond nabij zwembad De Wissen.